Sorry! This site requires JavaScript. Virtually nothing will work without it. Please enable it in your browser.


In de stad van de marabouts

De oude stad Djenné in Mali ­ bekend vanwege haar fascinerende architectuur ­ is al eeuwenlang een van de belangrijkste centra van islamitische cultuur in West-Afrika. Nog steeds woont er een groot aantal marabouts: Koranleraren en religieuze specialisten.
Geert Mommersteeg verrichtte antropologisch veldwerk in Djenné en sprak met marabouts over hun denken en handelen. Geleidelijk aan verkreeg hij toegang tot hun wereld en inzicht in de twee vormen van kennis waarin zij gespecialiseerd zijn: openbare kennis en geheime kennis.

In de stad van de marabouts werd genomineerd voor de Eureka! Non-fictieprijs (1999-2000) en de Prix des Ambassadeurs (shortlist 1999) en werd in het Frans vertaald (Éditions Grandvaux 2009). Deze herziene en uitgebreide uitgave bevat o.a. een nieuw hoofdstuk (‘Djenné anno 2007’) en wordt met foto’s geïllustreerd.


In de stad van de marabouts verschijnt in de reeks Antropologie Academie. SOC000000el antropologisch onderzoek geeft inzicht in boeiende en indringende menselijke thema’s. Het kan bij uitstek antwoorden op vragen over cultuur en SOC000000le dynamiek, zowel in samenlevingen elders als in de Nederlandse multiSOC000000le samenleving. De reeks Antropologie Academie wil voor een breed publiek de resultaten van antropologisch veldwerk en andere door antropologen gebruikte onderzoeksmethoden belichten. Daarbij wordt een scala aan onderwerpen uit het ruime studieveld van de SOC000000le antropologie belicht.

De boeken uit de Antropologie Academie hebben een inleidend karakter, zijn toegankelijk geschreven en geschikt voor studenten op BA- en MA-niveau, maar ook voor anderen, zoals reizigers en docenten, die zich afvragen hoe mensen met een verschillende SOC000000le achtergrond in de wereld staan. De reeks Antropologie Academie wordt uitgegeven in samenwerking met de Antropologen Beroepsvereniging (Abv) www.antropologen.nl

Countries

Mali (59)